Vroeger was in een attractiepark een achtbaan een spectaculaire attractie met felle kleuren. Een wc een simpel gebouwtje en de frietkraam had de geur als enige kenmerk. Tegenwoordig kan dat niet meer; alles wordt gethematiseerd. Het draait allemaal om de ‘experience’ van de bezoeker …

Kunnen we deze ‘experience’ ook in de buitenruimte introduceren? Het is niet dat heel Nederland een groot attractiepark moet worden, zeker niet. Maar qua beleving van burgers in de openbare ruimte is er zeker winst te behalen.

Soms zijn we een beetje doorgeslagen in ‘less is more’. De gemiddelde nieuwbouwwijk bestaat uit huizenblokken, woonstraten zijn 30km wegen en openbaar groen bestaat uit gazon met enkele bomen. Maar wat is hier de beleving?

Het is goed om dicht bij huis ook iets te kunnen beleven, te kunnen recreëren. Kinderen, hondenbezitters, senioren, iedereen heeft behoefte aan recreatie dicht bij huis. Een kort ommetje om even de dagelijkse stress van je af te zetten. Een fijn fietspad als tegenhanger van de auto voor een kleine boodschap. De openbare ruimte als groot landschapspark, de parken en pleinen als oase van rust en ontspanning.
De openbare ruimte, of liever de gehele buitenruimte, heeft een integrale aanpak nodig. Niet alleen tussen verschillende afdelingen van de gemeente, maar ook met andere organisaties en de burger. Maak onderscheid in behoefte en functie, wat kan gecombineerd worden en wat juist niet. Zoek hierin naar creatieve oplossingen. Kan bijvoorbeeld de tuin van een bejaardentehuis (semi)openbaar gemaakt worden en krijgen de senioren ook de mogelijkheid voor een sfeervol ommetje met de rollator in de directe omgeving? Op een bank kan iedereen zitten en een extra helling in het trottoir maakt deze toegankelijk met bijvoorbeeld een rollator. Kan een oefentuin van de fysiotherapeut gecombineerd worden met een speelplek? Een integrale benadering kost over het algemeen meer voorbereiding en overleg, maar bespaart tijd en kosten bij uitvoering en onderhoud. Al met al levert het extra belevingswaarde. Experience. Een win-winsituatie voor iedereen.

[fblike]