buitenruimte-kinderopvang

Buitenruimte kinderopvang

De buitenruimte van een kinderopvang inrichten, het klinkt als kinderspel maar is ingewikkelder dan u denkt. Deze grote open ruimte moet volgens de Wet Kinderopvang aan specifieke eisen voldoen. En natuurlijk moet ook rekening worden gehouden met de behoeften van de gebruikers: de kinderen. Dit vraagt om een stukje kennis en inzicht. Iets waarmee wij u graag van dienst zijn. Ons advies varieert van een eenvoudig antwoord op een prangende vraag tot een complete analyse van de speelruimte.

De Wet Kinderopvang

De Wet Kinderopvang schrijft specifieke eisen voor over de huisvesting van kinderopvangcentra.

  • Kinderdagverblijven moeten in elke ruimte, behalve in de slaapkamers, ramen hebben.
  • Vloeren en hekken hebben eisen voor hoogteverschil en openingen zodat kinderen niet kunnen vallen of vast komen te zitten.
  • Een kinderopvangcentrum beschikt over ten minste 3 vierkante meter buitenspeelruimte per aanwezig kind.
  • De buitenspeelruimte is voor kinderen in de leeftijd tot 2 jaar aangrenzend aan het kindercentrum.

Speelplekken creëren in de buitenruimte van een kinderopvang

In een grote open ruimte zit weinig uitdaging voor kinderen. Naast de nodige wetten, moet de buitenruimte van een kinderopvang daarom ook aan de wensen van de kids voldoen. Ze moet geprikkeld worden, veilig en onbezorgd kunnen spelen en het liefst ook iets opsteken tijdens hun spel. Door verschillende speelhoeken te creëren, ontstaat een structuur. Een waarin de kinderen hun eigen plekje hebben en de leidsters meer overzicht.

Veilig buitenspelen voorop

Veiligheid staat vanaf het eerste ontwerp voorop in ons werk. Hiervoor komen we door het hele land in uiteenlopende buitenruimtes voor kinderen. Wij zien heel veel mooie dingen, maar ook plekken waar het verkeerd gaat. Omdat de speelplek onveilig is of niet aansluit op de belevingswereld van de kinderen. Voor ons ontwerp maken wij eerst een analyse. We plannen een bezoek op locatie en gaan ook graag in gesprek met de manager van de kinderopvang. Zo krijgen we een compleet beeld van ‘wat er speelt’ en kunnen wij een buitenruimte creëeren die aan alles wensen voldoet.