Duurzaamheid en klimaat
Binnen speelruimtes bieden verschillende materialen en groenelementen de kinderen ervaring en beleving. Aanwezigheid van natuurlijke materialen en groen heeft ook grote invloed in de uitstraling. Hierin zorgen bomen niet alleen voor schaduw, maar ook voor verkoeling. Een volwassen boom kan wel 300 liter water verdampen per dag. Infiltreren van hemelwater is duurzaam en biedt een kans voor waterspel. Speelruimte biedt daarin vele kansen en mogelijkheden om duurzaam om te gaan met hemelwater, klimaatadaptatie en biodiversiteit.
Participatie
Een mooie speelplek draagt bij aan de waardering van de eigen leefomgeving. Ontwerpen van speelruimte is onze specialiteit, maar dat doen we niet voor onszelf. Daarom betrekken wij graag kinderen, ouders en omwonenden actief bij ontwikkelingen. Ook andere zaken die spelen rondom een speelplek kan zo’n traject vaak tackelen. Dit creëert veel draagvlak in de buurt en maakt de speelruimte echt van de kinderen zelf.
Opbouw en zonering
Wanneer wij speelruimte ontwikkelen, maken we geen onderscheid in leeftijd of geslacht. Wij ontwikkelen speelruimte in zones en een opbouw die past bij de ontwikkeling van een kind. Zonering biedt te kinderen structuur en houvast in gedrag. Het is daarbij belangrijk dat de verschillende zones herkenbaar zijn voor kinderen. Dit onderscheid wordt zichtbaar door de invulling en uitstraling en soms door gebruiken fysieke afscheidingen tussen zones.