Opbouw en zonering

In onze visie bestaat goede speelruimte uit een combinatie van toestellen en speelaanleidingen in samenhang met de omgeving waarin ze staan.

Voor de jongste kinderen is een toestel nog de basis om te spelen. Hoe ouder de doelgroep, hoe minder het buitenspelen toestel gebonden is. Geen hokjes, geen hekjes maar vrijheid om op ontdekkingstocht te gaan. Als wij speelruimte ontwikkelen, maken we geen onderscheid in leeftijd of geslacht, maar zoeken aansluiting bij verschillende karakters van kinderen.

Wij maken voor speelruimtes onderscheid in verschillende spelzones, die qua opbouw en uitdaging past bij ontwikkeling van een kind. Wij onderscheiden daarin de volgende zones: constructief en fantasiespel, routespel, zitten & schouwen, toestelgebonden spel, actief spel, en sport. In onze ontwerpen gebruiken we deze zones om structuur te bieden. Daarbij is het belangrijk dat de verschillende zones herkenbaar zijn voor kinderen. Dit onderscheid is zichtbaar door de invulling en uitstraling en soms gebruiken we daar voor ook fysieke afscheidingen.

Wij maken daarbij gebruik van de volgende zones:

Constructie en fantasiespel

Kinderen spiegelen alledaagse dingen in spel. Dit doen ze vaak alleen maar ook vaak samen met andere. Ze hebben alleen wel wat middelen nodig om er hun eigen spel te spelen. De doelgroep van deze zone zijn voornamelijk peuters, kleuters en jonge kinderen. Dit spel is erg belangrijk voor goede start van de gehele ontwikkeling van het kind. Zowel creatieve, sociale, cognitieve, motorische, emotionele en fysieke ontwikkeling kunnen groeien binnen het spelende kind in deze zone. Denk hierbij aan:
– Zandkastelen bouwen
– Tekenen met stoepkrijt
– Doktertje of riddertje spelen

Zitten en schouwen

Een beschutte plek waar je je rustig kan terugtrekken. Even een moment voor jezelf een geborgen plek waar je rustig kan aanschouwen wat er allemaal om je heen gebeurt. Of dit nou alleen is of samen met een vriendje of vriendinnetje. Van jong tot oud maakt iedereen wel eens gebruik van deze plek. Het is een zone die vaak vergeten wordt maar erg belangrijk is om het een compleet geheel te maken. Denk hierbij aan:
– Kletsen
– Aanschouwen
– Knutselhoekje

Routespel

Het is iets voor alle leeftijden. De jonge kinderen leren hun eigenweg te vinden op (loop)fietsjes en karren. Maar ook de oudere kinderen vinden plezier in achter elkaar aan racen of onder, over en door dingen heen te gaan. Hier creëren de kinderen een goed uithoudingsvermogen maar ook ontwikkelen ze veel sociale en motorische vaardigheden. Deze zone ligt vaak niet op 1 plek op het plein maar gaat langs of door zones heen, zonder dat het andere spellende kinderen in de weg zit. Denk hierbij aan:

– Met fietsjes over heuveltjes heen
– Met stepjes om bomen zigzaggen
– Zo hard mogelijk achter elkaar aan

Toestelgebonden spel

Meerdere speelwaarden zijn gekoppeld aan het speeltoestel of speelaanleiding. Het spel op deze plek is op het toestel zelf, waarbij het fijn is dat je niet gestoord wordt door ander spel. Het zijn vaak simpele toestellen waar alle kinderen van jong tot oud mee kunnen spelen. Die ze zelf zo uitdagend kunnen gebruiken als ze zelf willen. Denk hierbij aan:
– Duikelen
– Draaien
– Schommellen

Actief spel

In de actieve spel zone staan vaak meerdere toestellen of één groter combinatie speeltoestel, al wordt dit toestel niet alleen maar gebruikt om op te klimmen of af te glijden. Ze maken vaak op speelse wijze gebruik van toestel in hun spel zoals tijdens tikkertje of de vloer is lava. In deze zone kunnen kinderen zich volledig uitleven en ontwikkelen hierbij een goede sociale- en fysieke vaardigheden. Ook kunnen ze in deze zone spelen op hun eigen manier en op hun eigen uitdagingen creëren op elk niveau. Alleen, maar vaak samen met anderen. Denk hierbij aan:
– Rennen en springen
– Klimmen en klauteren
– Vloer is lava of tikkertje

Sport

Competitiespel zit in ieder mens, een sportzone biedt de mogelijkheid om een wedstrijd aan te gaan met een ander of juist om je vaardigheid zelf te trainen. Hier leren ze goed om te gaan met winnen en verliezen. Daarnaast ook om in team verband samen te spelen. Of juist jezelf te focussen op een doel en dat te trainen. Net als de actieve spel zone kunnen ze hier al hun energie kwijt. Er zit heel veel spelplezier in een sportzone. Denk hierbij aan:
– Voetballen
– Rond de tafel
– Krachttraining

Vrije spelzone

Vrije spelzone is eigenlijk niets meer en niets minder dan een open ruimte die kinderen vrij kunnen invullen en die al dan niet met los spelmateriaal iedere keer een andere speelwaarde krijgt. Met vier pionnen kun je twee doeltjes maken en met flessen ruimte voor ‘blokjesvoetbal’. Het kan een ruimte zijn voor tikkertje, pakkertje of om met skates of stepjes verschillende wedstrijdjes te doen. Er zijn talloze mogelijkheden.

Fiets parkeren

Speelruimte moet een mooie ruimte zijn waar kinderen vrij kunnen spelen. Dat houdt ook in dat ze niet beperkt moeten worden door fietsen die erin gestald staan. Voor schoolpleinen en speeltuinverenigingen is het daarom belangrijk om een duidelijke zone te hebben waar kinderen hun fietsen kunnen stallen. Ruim genoeg voor alle fietsen, maar ook duidelijk afgescheiden van de speelruimte. Dit voorkomt dat kinderen zich tijdens het spel bezeren doordat ze tegen fietsen botsen en voorkomt ook schade aan fietsen.

  • Bureau Koppelaar - specialist in speelruimte

Recente projecten

© Copyright - Bureau Koppelaar