Participatie en ontwerp meerdere speelplekken
De gemeente Montferland heeft ons gevraagd hen te ondersteunen in het ontwerp- en participatieproces rondom de herinrichting van enkele openbare speelplekken. Vanuit beheer en onderhoud waren zes plekken waar toestellen aan vervanging toe waren. Voor deze plekken is, met interactie van omwonenden en kinderen, een ontwerp opgesteld. De nieuwe inrichting moest aansluiten bij het nieuwe speelruimtebeleid, waarbij nadruk komt te liggen op variatie aan speelwaarden en daarbij meer gebruik maken van speelaanleidingen en landschappelijke elementen.
Buurtbewoners en andere bezoekers zijn uitgenodigd om in een online enquête hun ervaring te delen over de speelplek bij hun in buurt. Daarbij konden ze onder andere aangeven welke speelwaarden zij graag op deze plek willen hebben en welke uitstraling de speelplek moest krijgen.
Na inventarisatie van iedere speelplek is aan de hand van de input door ons een eerste schetsontwerp gemaakt. Deze zijn op verschillende inloopmomenten op de speelplek zelf besproken met omwonenden en andere belangstellenden. In samenspraak tussen omwonenden, de gemeente en onze specialisten zijn enkele wijzigingen besproken en zover mogelijk ook doorgevoerd.
Vervolgens zijn de ontwerpen uitgewerkt, inclusief concrete voorstellen voor (her)plaatsen van toestellen, spelaanleidingen en is invulling gegeven aan een landschappelijke speelomgeving.
Vanuit een breder perspectief zijn in de uitwerking ook groenvoorzieningen en verhardingen meegenomen. Hiermee is invulling gegeven aan enkele aanvullende wensen van de omwonenden. Door dit integraal in de plannen mee te nemen, zijn ten tijde van de realisatie de verschillende werkzaamheden tegelijk uitgevoerd. Zo is de speelplek en directe omgeving in een keer gerenoveerd.
De aangepaste plannen zijn met een korte toelichting per mail gedeeld aan de omwonenden en vervolgens ook online gepubliceerd. Daarbij een uitnodiging voor een centraal inloopmoment voor de zes speelplekken. Efficiënt voor de uitwisseling van informatie; het biedt de mogelijkheid om de afwegingen en de samenhang tussen deze zes speelplekken aan belangstellenden uit te kunnen leggen. Dit ontwerp- en participatieproces heeft geresulteerd in een groot draagvlak voor de herinrichting van iedere speelplek.
Het resultaat
De einddocumenten die we hebben opgesteld voor de zes locaties boden de gemeente voldoende houvast om een groot deel van de werkzaamheden door de eigen buitendienst uit te laten voeren, zoals grondwerk, verhardingen, valondergronden, groenvoorziening en enkele landschappelijke elementen. Voor leveren en plaatsen van de verschillende speeltoestellen en speelaanleidingen zijn meerdere leveranciers gevraagd (meervoudig onderhands) om een offerte uit te brengen, waarna één leverancier van de gemeente opdracht kreeg voor de leveranties voor alle zes de speelplekken.
Na realisatie sluit de inrichting van de speelplekken aan bij de wensen en ideeën van kinderen en overige omwonenden. De kinderen kunnen op hún speelplek naar hartenlust spelen en hebben nu nog meer te beleven!