Op het moment dat de bouw van de school al was begonnen is een nieuw ontwerpproces opgestart. De leden van de projectgroep voor de nieuwbouw zitten samen met een aantal leraren en leerlingen in de ontwerpgroep. Deze ontwerpgroep vormde ons klankbord. Met hen heeft één van onze ontwerpers een startoverleg gehad waarin alle wensen en eisen nog eens werden besproken om zo te bekijken welke kansen er waren voor het nieuwe schoolplein, wie welke wensen had en waar de prioriteiten lagen.
Vervolgens heeft de ontwerper het spelgedrag van de kinderen geobserveerd op de tijdelijke locatie. Ondanks dat het een andere buitenruimte heeft, zien we wel wat de kinderen doen en kunnen, maar bijvoorbeeld ook de interactie met de leerkrachten. Dit geeft ons beeld van de regels en vrijheden die de kinderen worden geboden.
Aan de ontwerpgroep een concept voorgelegd waar we in een soort vlekkenplan hebben aangegeven hoe wij de buitenruimte zouden willen indelen. In het overleg is hier over doorgepraat om een goede ‘fundering’ te leggen voor het verdere ontwerp. Met de consensus over het concept is deze verder uitgewerkt naar een Basisontwerp. Hierin wordt letterlijk vorm en inhoud gegeven aan de plannen. Er wordt een voorstel gemaakt in materiaal- en typekeuzes wat de mogelijkheid biedt om een kostenraming te maken. Deze geeft de ontwerpgroep inzicht in de opbouw en verdeling van de kosten.
Het ontwerp is verder opgewerkt in een mooie presentatieposter die inzicht hoe het nieuwe schoolplein eruit kan komen te zien. Samen met een kostenraming bood het de school mogelijkheid subsidies aan te vragen.